Ce-ar fi daca ai sti ca poti face ceva in fiecare zi, care este gratuit, usor de facut si care creeaza locuri de munca, economisind in acelasi timp bani, energie si apa? De fapt, exista: reciclare! Citeste aceste 5 motive pentru care ar trebui sa reciclam cu totii, de fiecare data cand avem ocazia.
1. Reciclarea tine gunoiul departe de groapa de gunoi.
Conform estimarilor, putem in prezent sa pastram 35% din gunoiul nostru departe de gropile de gunoi si incineratoare prin reciclare si compostare. In unele tari din Occident, populatia reuseste sa recicleze chiar si 44% din gunoiul pe care il produce. Este un inceput bun, dar exista inca mult loc de imbunatatire. Este important sa pastram cat mai mult material in afara depozitului de gunoi, deoarece toate articolele pe care le producem sunt fabricate din resurse valoroase si limitate. Vrem sa reciclam cat mai mult din el pentru o utilizare viitoare.
2. Reciclarea reduce nevoia de noi materii prime.
Extragerea materiilor prime din mediu este costisitoare. De asemenea, consuma multa apa si energie. Cand reciclam, extragem mai putin, ceea ce conserva multe dintre resursele noastre naturale pretioase (si limitate!), inclusiv copaci, apa, petrol si metale. Cu cat reciclam mai mult, cu atat ne protejam mai bine resursele!
3. Reciclarea economiseste energie.
Multi nu se gandesc la faptul ca reciclarea economiseste multa energie. De exemplu, in fiecare an, reciclatorii din intreaga SUA reusesc sa economiseasca aceeasi cantitate de energie necesara pentru a alimenta 14 milioane de case pentru un an intreg. Acesta este echivalentul cu oprirea curentului pentru una din 10 case pentru un an intreg.
4. Reciclarea creeaza locuri de munca.
In SUA, activitatile de reciclare si reutilizare a materialelor ofera 757 000 de locuri de munca si produc 36 de milioane de dolari in salarii in fiecare an. Alegerea reciclarii nu este asadar benefica doar mediului, ci si economiei.
5. Reciclarea reduce poluarea.
Procesul de extragere a materiilor prime poate produce multa poluare. Pentru ca mai multa reciclare inseamna mai putina extractie, inseamna si mai putina poluare. Si mai bine, atunci cand reciclam mai mult, trimitem mai putin material la gropile de gunoi. Materialul care se descompune in gropile de gunoi emit adesea metan, un gaz cu efect de sera de 30 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon, asadar cu cat este mai putin, cu atat mai bine!