Peelingul chimic este una dintre cele mai populare proceduri cosmetice neinvazive din Romania, fiind efectuat in sute de clinici din toate colturile tarii, inclusiv in Dr. Beauty Brasov, o clinica de estetica Brasov de renume.
Peelingurile pot trata o varietate de afectiuni ale pielii, inclusiv acneea, petele pigmentare si cicatricile. Pentru a obtine rezultate optime, insa, este necesar sa se efectueze mai multe sedinte de peeling chimic. In general, se recomanda 3-6 peelinguri la fiecare 3-4 saptamani pentru cele mai bune rezultate.
In functie de nivelul de intensitate, exista trei tipuri de peeling chimic: superficial, mediu si profund. Cele mai frecvente sunt peelingurile chimice superficiale, deoarece acestea prezinta simptome minime sau deloc in timpul aplicarii si nu necesita timp de recuperare. Sigur, acesta provoaca o roseata, insa aceasta se estompeaza de obicei in cateva zile.
Pentru ce se foloseste peelingul chimic superficial?
Scopul peelingului chimic superficial este de a trata afectiunile minore ale epidermei, avand un risc minim de efecte secundare. Tratamentul se realizeaza prin inducerea unei leziuni epidermice controlate prin aplicarea unor acizi pe suprafata pielii, care are ca rezultat exfolierea celulelor moarte ale pielii, stimularea productiei de celule noi si un aspect general imbunatatit al zonei tratate.
Tipuri de acizi folositi in peelingul chimic superficial
- Acizi alfa hidroxi (AHA): glicolic (20-50%), lactic (10-30%) sau mandelic (40%);
- Acizi beta hidroxi (BHA): salicilic (30%), piruvic (50%), retinol, lactic sau TCA (10-20%).
Beneficiile peelingului chimic superficial
- Trateaza hiperpigmentarea usoara;
- Estompeaza semnele de acnee, cicatricile usoare provocate de acnee si melasma;
- Uniformizeaza nuanta pielii;
- Diminueaza aspectul ridurilor.
Contraindicatii
Persoanele care sufera de afectiuni inflamatorii active ale pielii ar trebui sa evite peelingurile chimice. De asemenea, trebuie stiut ca medicamentele precum contraceptivele orale cu estrogen si medicamentele fotosensibilizante pot creste riscul de modificari pigmentare.
Femeile insarcinate si cele care alapteaza nu sunt bune candidate.
Totodata, este recomandat ca persoanele care au infectii active sau rani deschise in zonele de tratament sa evite peelingurile chimice.
Factori care pot afecta profunzimea peelingului chimic
- Agentul de peeling si concentratia acestuia;
- numarul de straturi de solutie aplicata;
- timpul de contact cu pielea;
- tehnica de aplicare;
- modul de pregatire a pielii, precum si intretinerea ulterioara a acesteia.
Cum se ingrijeste pielea in urma unui tratament de peeling chimic superficial?
Imediat dupa un peeling chimic superficial trebuie aplicate comprese reci pe zonele tratate, urmate de un emolient cu protectie solara minerala. Dupa 24 de ore, se recomanda curatarea obisnuita a pielii folosind un demachiant bland si o crema usoara. Este important sa se evite complet frecarea, zgarierea sau culegerea fulgilor de piele pentru a nu risca aparitia petelor. Regimul obisnuit de ingrijire a pielii poate fi reluat dupa 5 zile de la efectuarea tratamentului.