Securitatea bunurilor si a obiectelor de valoare este o preocupare importanta pentru orice institutie si societate comerciala care detine astfel de active. Pe de alta parte, protejarea sigurantei bunurilor de valoare este un obiectiv si pentru societate, in ansamblul sau, deoarece masurile optime de securitate garanteaza o scadere a actelor de vandalism si a tentativelor de jaf.
Aceasta abordare proactiva nu este doar o incurajare pentru entitatile care detin obiecte de valoare, ci reprezinta o obligatie de ordin legal. O evaluare de risc la securitatea fizica consta intr-un act obligatoriu, prin care sunt evaluate vulnerabilitatile firmelor si institutiilor, dar sunt identificate si recomandarile pentru scaderea riscurilor de a aparea atentate la adresa acestor bunuri.
Evaluarea de risc la securitatea fizica – cui ii revine obligatia?
Asadar, efectuarea unei analize de risc la securitatea fizica nu este o recomandare sau o masura suplimentara de protectie pe care o pot lua firmele din Romania, ci reprezinta o obligatie definita prin lege. Concret, prin legea 333 din anul 2003, in baza articolului 66, se stabileste faptul ca exista o serie de institutii si entitati pentru care exista obligativitatea desfasurarii unei evaluari de risc la securitatea fizica:
- Societatile comerciale in nume colectiv (SNC);
- Societatile comerciale in comandita pe actiuni (SCA);
- Societatile comerciale pe actiuni (SA);
- Societatile comerciale in comandita simpla (SCS);
- Societatile comerciale cu raspundere limitata (SRL);
- Regiile autonome;
- Ministerele si alte institutii din administratia publica locala si administratia publica centrala;
- Companiile nationale;
- Societatile nationale;
- Alte organizatii care au in proprietate sau gestiune bunuri sau valori.
Evaluarea de risc la securitatea fizica poate fi asemanata cu auditul energetic industrial, cu diferenta ca acesta din urma este un procedeu prin care se identifica modalitatile prin care pot fi gestionate mai eficient resursele energetice. In schimb, evaluarea de risc are rolul de a depista vulnerabilitatile la nivel de securitate si de a veni cu metode prin care acestea sa fie remediate, astfel incat riscurile asa fie combatute.
Cine este capabil sa efectueze o evaluare?
Pentru a beneficia de o analiza de risc efectuata de catre o firma profesionala si autorizata in domeniu, intra pe MAOProtect.ro si descopera ce implica aceasta procedura, in mod aplicat pe situatia ta. Este recomandat ca procedura sa fie efectuata de catre firme specializate in domeniul securitatii.
Acestea sunt experimentate si cunosc vulnerabilitatile generale pe care le prezinta cele mai multe entitati de pe lista celor care trebuie sa efectueze un astfel de audit. Drept urmare, ele pot identifica rapid problemele si pot face si recomandari potrivite in fiecare situatie. Totodata, o companie de paza poate sa implementeze si masurile necesare pentru securizarea obiectivelor. Acestea pot implica montarea de sisteme de alarma, sisteme de supraveghere si chiar paza umana profesionala.
In concluzie, analiza sau evaluarea de risc la securitatea fizica reprezinta o procedura obligatorie pentru foarte multe entitati din Romania. Conform legii, trebuie sa se efectueze o astfel de analiza in vederea identificarii vulnerabilitatilor existente la nivelul securitatii sediilor societatilor comerciale si al altor institutii. Colaboreaza cu profesionisti pentru a te asigura ca legea este respectata si ca beneficiezi de servicii de top!