Daca esti un parior versat, cu multa experienta, este clar, iti plac surprizele, pentru ca tu te duci cu gandul la cele mai improbabile lucruri si, culmea de multe ori ai dreptate! Pana la urma nu e mare branza sa joci la pariuri mereu pe Real Madrid cand vorbim de Champions League sau pe Argentina cand se discuta de Copa America! Un parior adevarat vede dincolo de marele favorite si se umple de bani cand incaseaza biletul castigator.
Dati-va ca vin baietii de la plaja!
Danemarca nu a ajuns initial la Euro 92, terminand in urma Iugoslaviei in grupa lor. Pe acea vreme doar opt echipe participau la turneu – sapte calificate si tara gazda, Suedia. Ce diferenta colosala, acum sunt 24 de echipe! Cu atatea, biletul zilei pentru un parior poate fi foarte diversificat.
Practic danezii se pregateau pentru o vara linistita, multi dintre ei fiind deja in vacanta pe plajele din Ibiza cand lucrurile s-au schimbat cu 180 de grade.
Iugoslavia era pe buna dreptate, printre favoriti, dar a fost descalificata din cauza conflictelor teribile din zona. Astfel, Danemarca a fost chemata sa participe in locul lor.
Antrenorul secund al Iugoslaviei, Ivan Cabrinovic, a spus: „Nu ne asteptam sa castigam, dar ne asteptam sa terminam in primele patru. Lumea e un loc mai sarac pentru ca nu au reusit sa ne vada artistii din fotbal.”Si cata dreptatea avea! Imaginati-va doar o echipa cu Dragan Stojkovic, Dejan Savicevic, Robert Prosinecki, Darko Pancev, Vladimir Jugovic, Sinisa Mihajlovic, Predrag Mijatovic, Zvonimir Boban sau Davor Suker! Absolut de vis!
Si totusi baieti blonzi ai Danemarcei au fost repartizati intr-o grupa cu Suedia, Franta si Anglia. Si cu toate ca a fost foarte greu, surprinzator, Danemarca a continuat sa cucereasca Europa in doar 10 zile, scriind o poveste incredibila care a devenit parte din mostenirea lor fotbalistica.
David-Danemarca il pune pe Goliath pe genunchi si il rupe in doua!
Pentru a fi total corecti trebuie sa iti oferim si putin context. In acel moment cei mai faimosi jucatori danezi erau Schmeichel (Manchester United) și Brian Laudrup (Bayern Munchen), in timp ce 65% din jucatori danezi jucasera fotbal la nivel de club exclusiv in Danemarca.
Pe de alta parte iata cativa jucatori pe care aveau sa ii infrunte:
Olanda castigase Euro ’88 si avea o echipa construita pe baza trioului de vedete de la AC Milan, Frank Rijkaard, Ruud Gullit si Marco van Basten, care castigase Cupa Europei in 1989 si 1990. Aparitia lui Frank De Boer si a lui Dennis Bergkamp a oferit echipei un amestec puternic de tinerete si experienta. Ronald Koeman a fost, de asemenea, esential.
Germania de Vest castigase Cupa Mondiala din 1990 si era si mai intimidanta dupa ce unificarea tarii le-a marit lotul de jucatori. Echipa lor era plina: Jurgen Klinsmann, Rudi Voller, Karl-Heinz Riedle, Matthias Sammer, Andreas Brehme, Andreas Thom.
Anglia ajunsese in semifinalele Cupei Mondiale si avea in componenta vedete precum Gary Lineker, Stuart Pearce, Paul Merson si un tanar pe nume… Alan Shearer.
Franta avea un atac puternic, cu Eric Cantona si Jean-Pierre Papin, in timp ce jucatori precum Didier Deschamps, Emmanuel Petit si Laurent Blanc erau la inceput de drum.
Pas cu pas ii face pe toti ca la Copenhaga!
Au jucat mai intai cu Anglia si au reusit o remiza, 0-0, la Malmo. Atunci au fost unii dintre jucatori care s-au gandit ca au o sansa de calificare.
„A fost ca o inmormantare in vestiar”, a spus Schmeichel. Si avea dreptate pentru ca au avut mai multe ocazii si probabil ar fi meritat sa castige. Dar trei zile mai tarziu, au pierdut cu 1-0 in fata Suediei la Solna si parea ca totul s-a terminat.
Cu toate acestea, mereu exista inca o sansa. Danezii trebuiau sa invinga marea favorita Franta si sa spere ca Suedia nu invinge Anglia. In mod uimitor, ambele lucruri s-au intamplat. E ca si atunci cand pui doua evenimente pe acelasi bilet, ai o cota uriasa si se intampla, ai castigat biletul zilei!
„Am putut simti aroganta tipica a echipei franceze”, a declarat atacantul danez Flemming Povlsen. „Isi rezervasera deja biletele de avion spre Goteborg.”
Nimeni nu credea ca mijlocasul lui Lyngby, Henrik Larsen, va juca la Euro. El a intrat ca rezerva impotriva Suediei si apoi a fost titular impotriva Frantei. A marcat dupa doar opt minute. Papin a egalat dupa o ora de joc, dar Moller l-a introdus pe Lars Elstrup in locul lui Laudrup. Acesta a marcat golul victoriei in minutul 78 cu primul sau sut din meci.
„Toata Danemarca a innebunit. Atunci a inceput cu adevarat petrecerea”.
Danemarca a avut o semifinala dificila impotriva Olandei. Insa partea buna pentru ei a fost ca olandezii au fost la fel de increzatori ca si jucatorii francezi. Pareau sa transmita: „Hai sa terminam rapid cu asta, apoi vom fi in finala”.
Dar a fost o adevarata epopee. Larsen a marcat de doua ori, dar fiecare avantaj a fost anulat de golurile lui Bergkamp si Rijkaard, iar meciul a ajuns in prelungiri, cu o echipa daneza epuizata care se agata de fiecare secunda. Si astfel, biletul zilei putea fi unul castigator sau nu.
In aceste momente Peter Schmeichel a devenit instantaneu MARE, un erou.
Penalty-ul aparat la executia lui Van Basten a ramas in analele istoriei Europenelor.”Totul a iesit bine. Ma hotarasem deja sa merg in stanga inca dinainte de a sti ca este vorba despre Van Basten” a declaratSchmeichel.
Si au mai ramas doar nemtii
Danemarca era doar la o victorie distanta de trofeu, meciul cu Germania.
Golul lui Jensen din minutul 18 le-a dat avantajul, dar momentul care a consfintit un triumf istoric a venit de la mijlocasul Kim Vilfort. Fiica lui Vilfort se luptase cu leucemia, iar el a calatorit inapoi in Danemarca pentru a o vizita in timpul turneului. Aceasta a insistat ca el sa joace in finala. El a facut mai mult decat sa joace, a marcat golul victoriei.
Ea a murit la doar cateva saptamani dupa ce si-a vazut tatal devenind campion european.
„Mi se face pielea de gaina doar gandindu-ma la asta”, a spus Schmeichel. „Kim inscrie in finala si, intr-un fel, acest lucru a fost si mai special. Chiar a insemnat ceva special atat pentru Kim, cat si pentru toata Danemarca.”
Acesta a fost un moment care nu va fi uitat niciodata iar Euro 92, pentru Danemarca si orice alt fan adevarat de fotbal, este acolo sus, printre cele mai mari realizari. Si asta trebuie sa te inspire si pe tine in orice faci, sa crezi, sa perseverezi si sa nu abandonezi niciodata lupta.