Anul acesta la Cluj-Napoca a avut loc meciul oficial de retragere a celor ce au fost supranumiti „Generatia de Aur”. Binenteles ca multi dintre noi au auzit aceasta expresie insa nu cu totii stim de ce au fost numiti asa si mai ales, care erau cluburile din strainatate unde activau acestia.
Cum o generatie de fotbalisti au devenit de aur
„Generatia de aur” a fotbalului romanesc s-a facut remarcata datorita unor jucatori cu un talent cu adevarat exceptional, o coeziunii a echipei si performantelor deosebite in competitiile internationale din anii ’90. Era o vreme cand Dinamo si Steaua erau obisnuiti sa joace semifinale sau finale de cupe europene si in care Romania a avut parte de jucatori de talie mondiala precum Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Dan Petrescu sau Marius Lacatus, care au adus succes si recunoastere Romaniei pe scena fotbalistica mondiala.
Unul dintre cele mai bune momente pentru aceasta generatie a fost participarea la Cupa Mondiala din 1994, unde Romania a ajuns pana in sferturile de finala, o realizare de neegalat. A invins Columbia cu 3-1 si apoi a eliminat Argentina in optimi (echipa lui Maradona, Batistuta, Diego Simeone sau Caniggia) cu o victorie spectaculoasa de 3-2 in optimi. In ciuda faptului ca a fost eliminata de Suedia la penalty-uri in sferturile de finala, Romania a castigat respectul si admiratia lumii, multi dintre fanii neutri regretand faptul ca acea echipa a Romanei nu a mers mai departe. Iar cu un superbet bonus, si pariorii ar fi putut castiga atat de mult in aceste meciuri.
Astfel dupa cele doua campionate mondiale, cel din ’90 si cel din 1994 componentii primului 11 au devenit foarte cautati de echipele din vest. Va propun sa cititi in continuare acest articol si sa faceti o comparatie apropo de unde joaca acum jucatorii romani din strainatate si unde jucau in anii ’90.
De la cel mai mare nivel pana la echipe disparute
Exista legende conform carora in cantonamentul nationalei Romaniei din Italia in 1990 a intrat cine a vrut, cand vorbim de agenti de jucatori dar si de unii care se dadeau drept impresari asa ca asta a dus la niste discrepante uriase cand vorbim de carierele unor fotbalisti super valorosi.
Marius Lacatus
Unul dintre cele mai bune exemple apropo de faptul ca o cariera in vest nu a fost potrivita pentru el este Marius Lacatus. Aceasta a jucat la Fiorentina in sezonul 1990-1991, unde a disputat 21 de meciuri si a inscris 3 goluri. Ulterior, a evoluat la Real Oviedo (acum in liga treia din Spania) in sezonul ’91-’92, participand la 11 meciuri si marcand doar 2 goluri. Si vorbim despre un jucator care la Steaua inscrisese 59 de meciuri!
Florin Raducioiu a jucat la inceput pentru echipe mici din Italia: Bari, Hellas Verona si Brescia, ca apoi sa se transfere la marele AC Milan 1993-1994 unde din pacate a jucat doar 7 meciuri si a dat 2 goluri, pentru ca a intrat in conflict cu celebrul antrenor Fabio Capello. Totusi are in palmares Serie A si Liga Campionilor cu echipa diavolilor milanezi. Cu un superbet bonus, orice parior l-ar fi ales ca favorit in meciurile sale.
Apoi a plecat in Spania, la Espanyol unde probabil a avut cea mai buna perioada (57 meciuri, 18 goluri), West Ham Unitet, Stuttgart ca la finalul carierei sa semneze cu AS Monaco (9 meciuri, 1 gol). Un adevarat „calator” insa din pacate nu a performat niciodata la adevarata lui valoare plecand mereu cand dadea de greu.
Miodrag Belodedici a avut o cariera internationala cu adevarat impresionanta. El a fugit din Romania in timpul regimului comunist, fapt pentru care FIFA a fost obligata sa il suspende un an de zile. A jucat la Steaua Rosie Belgrad intre 1988-1992, unde a castigat Cupa Campionilor Europeni si Supercupa Europei, participand la 74 de meciuri si marcand 4 goluri. Apoi a facut cariera in Spania: la Valencia (38 meciuri, 1 gol), Real Valladolid si la Villarreal (30 meciuri, 1 gol). Belodedici este cunoscut pentru ca fost primul jucator din lume ce a a castigat Cupa Campionilor Europeni cu doua echipe diferite: Steaua Bucuresti si Steaua Rosie Belgrad.
Gheorghe Popescu a fost unul dintre cei mai stabili si bine vazuti jucatori romani ce au evoluat in strainatate.
A jucat la PSV Eindhoven intre ’90-’94, inregistrand un numar de 98 de meciuri si a castigat Eredivisie de doua ori.
A urmat La Tottenham Hotspur unde a evoluat in 23 de meciuri iar de acolo a fost transferat la FC Barcelona unde intre 1995-1997, a jucat 68 de meciuri, castigand Cupa Cupelor UEFA, Cupa Regelui si Supercupa Spaniei. Pun pariu ca nu toti prietenii tai stiu ca Gica Popescu a fost numit si capitanul echipei de catre inegalabilul Johan Cruyff. Un bilet realizat cu superbet bonus pus pe el ar fi fost fara indoiala unul castigator.
La Galatasaray (Turcia) intre 1997-2001, a avut 125 de meciuri, cucerind Super Lig, Cupa Turciei, Cupa UEFA si Supercupa Europei. Spre finalul carierei a mai evoluat sporadic la Lecce si Hannover 96.
Dan Petrescu a avut una dintre cele mai interesante cariere dintre componentii „Generatiei de Aur”. Desi a debutat in fotbalul vestic la Foggia (actualmente in liga 3a) si la Genoa, in sezonul 1994-1995 a fost transferat de Sheffield Wednesday (Anglia) unde a evoluat in 35 de meciuri reusind 5 goluri si 8 pase de gol, lucru neobisnuit pentru un fundas dreapta.
La Chelsea (Anglia) unde a activat cinci ani, era supranumit „Dan The Man” de fani si a jucat 150 de meciuri inregistrand 17 goluri si nu mai putin de 32 pase de gol, castigand Cupa Cupelor UEFA, Cupa FA si Cupa Ligii! A mai jucat la Bradford City si Southampton spre finalul carierei. Dan Petrescu ramane probabil de departe cel mai bun fundas dreapta din istoria nationalei.
Gheorghe Hagi, considerat drept cel mai bun fotbalist roman din toate timpurile, a avut o cariera internationala remarcabila. A jucat pentru Real Madrid in Spania intre 1990 si 1992, perioada in care a jucat in 64 de meciuri, a marcat 16 goluri si a oferit 10 pase de gol, facand spectacol intr-o echipa plina de staruri.
In perioada 1992-1994 a acceptat la cererea fostului sau antrenor de la nationala, Mircea Lucescu, sa joace la Brescia, unde a evoluat in 61 de meciuri, marcand 14 goluri si oferind 12 pase de gol si a ajutat echipa sa intre in prima liga.
Intre 1994 si 1996, Hagi a jucat pentru FC Barcelona din Spania, unde a participat la 36 de meciuri, marcand sapte goluri si oferind sase pase de gol.
Totusi, apogeul carierei sale internationale a fost la Galatasaray, in Turcia, din 1996 pana in 2001, perioada in care a jucat 132 de meciuri, marcand 59 de goluri si oferind 27 de pase de gol. Cu Galatasaray, Hagi a castigat patru titluri de campion al Turciei, doua Cupe ale Turciei, Cupa UEFA si Supercupa Europei, consolidandu-si astfel reputatia de simbol al fotbalului mondial. El a ramas in istoria fotbalului ca una dintre cele mai mari legende iar in Turcia este de departe cel mai mare superstar ce a jucat vreodata in Superlig.